För arrangörer

Funderar ni på att anordna en träningstävling eller ett annat evenemang där ni ska bjuda in allmänheten? Många har skickat frågor om olika situationer och jag har vid det här laget läst fler propositioner och informationsblad än de flesta, därför tänkte jag dela med mig av lite tips och tankar när det gäller informationen om ert evenemang. Främst gäller detta träningstävlingar, men det mesta kan även tillämpas på andra typer av evenemang.

ReglerRegler?

Först och främst, det finns inga regler. Det spelar ingen roll om det är en klubb eller privatperson, tränare eller ett företag som arrangerar. Alla får anordna träningstävlingar, eller för den delen riktiga tävlingar, och det är upp till dem att bestämma sina egna regler. Men eftersom det inte finns några generella regler så gäller det att betona säkerheten!

”Proposition”

När ni har bestämt vad ni ska arrangera och bestämt tid och plats, så är det dags att skriva ner all information som behövs för att deltagarna ska veta vad som gäller. För att nya besökare ska hitta till er så är det viktigt att tydligt beskriva var anläggningen ligger – förutsätt inte att alla vet var ert stall ligger. Starttider, anmälningsavgifter (och om det är rabatt för era medlemmar), parkeringsmöjligheter för hästtransporterna och huruvida det finns café kan vara bra att nämna. Vilka regler gäller på er anläggning? Skriv det tydligt i informationen och be alla deltagare se över sin och hästens försäkring, och förstås, hästens vaccination. Vad ska man säga om utrustning? Man kan använda TR som riktlinje, men de flesta nöjer sig med att kräva hjälm, säkerhetsväst till en viss ålder och säkra skor med chaps eller stövlar. Långärmat brukar många rekommendera. Vad ska ni kalla er träningstävling? Kärt barn har många namn, titta gärna i vårt Lexikon för tips!

Prisrosetter?

Och så var det det här med prisrosetter… får man dela ut sådana? JA! Det finns inget som hindrar att man delar ut priser eller prisrosetter precis som på vanlig tävling, antingen enligt en rangordning eller till alla ”felfria” som i clear round. Många delar ut varsin rosett eller annat minne till alla deltagare som en uppmuntran till fortsatt träning mot de ”riktiga” prisrosetterna.

redEtt par tips gällande payandride.se

När ni lägger ut ert evenemang på payandride.se så länka helst till en hemsida där det finns mer information om anläggningen, kanske en detaljerad vägbeskrivning etc. Det går även att bifoga ett dokument, men blir det några ändringar så är det lättare för er att ändra direkt på er sida än att skicka in ett nytt dokument till mig. Många arrangörer använder TDB, Tävlingsdatabasen, för att ombesörja anmälningar och ibland betalning. Men många som träningstävlar har inte börjat tävla ”på riktigt” och har därför inte skaffat ett konto hos TDB än. Därför kan det vara bra att ta emot anmälningar via vanlig e-mail eller i alla fall erbjuda det som alternativ.

Till sist

Tänk på att många som kommer till träningstävlingar är nybörjare. Tydlig information både innan och på plats kan vara till stor hjälp för att göra dagen till en succé för alla inblandade! Lycka till!

/Paulina

Kommentarer är stängda.