Hur tävlar man sen – på riktigt?

Klubbtävling

Prisrosett

Det första steget brukar vara klubbtävling. Som medlem i en klubb har du möjlighet att vara med på klubbens alla evenemang och tävlingar och även tävlingar där klubbens medlemmar blir inbjudna (Inbjudningstävling är dock något annat, där krävs ryttarlicens). Skillnaden mot träningstävlingar är att nu blir man bedömd och jämförd med andra. De med bäst resultat blir ”placerade” och får pris, ofta en rosett och/eller klubbens plakett. Även andra priser kan delas ut. Antalet placerade bestäms av antalet startande, en placerad per fyra startande är måttstocken, men klubben kan ha andra regler för sina egna tävlingar. En del klubbtävlingar har Clear Round-bedömning, vilket betyder att felfria ekipage (eller de som presterat en viss procent eller poäng), får en rosett eller annat pris. Klubben bestämmer även hur man som ryttare ska vara klädd, men hjälm krävs alltid och säkerhetsväst till och med det år ryttaren fyller 18 år (alltså året ut).

Lokaltävling

När man vill ut och prova vingarna riktigt så är det dags för lokaltävling. Nu krävs det lite mer av ryttaren. De regler som finns bestäms av Svenska Ridsportförbundet och finns i TR, Tävlingsreglementet. Det finns flera delar, först och främst ”Gemensamma
bestämmelser” som gäller oavsett vilken gren du tävlar i. Sedan finns det en del för varje tävlingsgren – Dressyr, Working Equitation, Voltige, etc. Det är ditt ansvar som tävlande att följa reglerna och att hålla koll på förändringar. Gör det till en vana att titta in på Ridsportförbundets hemsida, alla förändringar publiceras där. Läs igenom gemensamma bestämmelser och se till att du riktigt förstått alla regler för just din gren. Då har du en bra grund för det första steget mot din första lokaltävling – skaffa…

 

grönt_kortGrönt kort

Grönt kort är ett bevis att du gått en kurs i tävlingskunskap och hästvett, kan man kalla det. Om inte din egen klubb arrangerar en kurs just nu så kan du höra med grannklubbarna. De brukar välkomna medlemmar i andra klubbar på dessa kurser. Hittar du ingen klubb som ska har kurs, kontakta ditt distrikt (du hittar en lista med kontaktuppgifter under fliken ”Sök distrikt” på Ridsportförbundet förstasida). Reglerna för grönt kort kan du läsa HÄR, men i korthet gäller att från det år man fyller 14 år är det obligatoriskt att gå kursen och skaffa ett eget Grönt kort. Är man yngre ska målsman eller annan myndig person ta kortet och alltid följa med på tävling. Är man över 18 behöver man inte gå kursen, utan bara göra proven och visa upp ett INTYG från sin tränare, om kursarrangören inte redan känner en och vet att man har de praktiska kunskaper som krävs. För att hantera anmälningar och allt annat som har med tävlingsplanerandet att göra så måste man ha ett konto i TDB, tävlingsdatabasen. Här registreras att du har grönt kort (det är alltså inte längre ett fysiskt kort som det var innan). Här skriver du in din häst, anmäler och betalar till tävlingar, beställer licens osv. När ditt gröna kort är registrerat så kan du ta nästa steg mot din första lokaltävling, beställa ryttarlicens.

Licenser

Priset styrs av den tävlandes ålder och gäller från lokal nivå till elit. Du kan välja att lösa licens för hela året, eller engångslicens om du inte ska tävla så många gånger. Se aktuell prislista HÄR  Från och med 2012 måste även hästen/ponnyn ha licens – redan från lokal tävling. Den gäller ett år. För att kunna betala licensen måste du ha betalat in pengar till ditt konto i TDB, det är lika enkelt som att betala en räkning. Du får ett eget OCR-nummer (det hittar du under fliken ”Min ekonomi” när du har loggat in i TDB), efter ett par dagar syns pengarna på ditt TDB-konto och du kan betala din licens och anmälningsavgifter. Om en tävling blir inställd och anmälningsavgiften betalas tillbaka, eller du vinner prispengar så hamnar de här. Vill du ta ut pengar från ditt konto går det också bra.

Ponny

Ska du tävla med ponny behöver den ha ett mätintyg (från inbjudningstävling och uppåt), som visar hur hög ponnyn är och vilken kategori den ska tävla i. Ponnyn behöver också vara chipmärkt, eller i vissa fall frysmärkt, och registrerad (från lokaltävling och uppåt). Läs ”Att tävla ponny” för mer information.

Anmäla till tävling

Så – då var det dags att leta upp lämplig tävling! Det gör du också i TDB. Klicka på ”Sök tävling” och så är det bara att leta. Antingen kan du leta i hela distriktet, eller välja ”Max avstånd” från dig. Ett tips: klicka på ”Fler alternativ” så kan du till exempel välja att se vilka tävlingar en viss klubb arrangerar. Klicka i den tävling du vill anmäla dig till, läs propositionen noga, betala – klart! Med de nya reglerna behöver man alltså ingen ny licens för att avancera i klasserna, utan när du känner dig redo är det bara att ta nästa steg och anmäla dig till en regional tävling!

Lycka till!

(Med reservation för felaktigheter och felskrivningar, kolla ALLTID aktuell information på Svenska Ridsportförbundets hemsida, där alla länkar och all information är hämtad ifrån. Hittar du något som inte stämmer, var vänlig kontakta mig via ”Kontakt”-knappen i listen här ovanför. Tack!)

Kommentarer är stängda.