Hur träningstävlar man?

Pay and Ride eller Träningstävling – kärt barn har många namn!

Hoppande skimmel

Andra benämningar är t ex Pay and Jump, träningshoppning eller öppen bana om det gäller hoppning, Programridning om det gäller dressyr, Pay and Cross om det  gäller terräng, Pay and Drive om det gäller körning, etc. Gemensamt brukar vara att  en klubb, eller ett privatstall, arrangerar och bjuder in till att under tävlingslika förhållanden träna på att tävla. Det har blivit oerhört populärt för ponnyryttare som vill testa vingarna såväl som för den äldre hobbyryttaren som ännu inte kommit igång att tävla. Även unghästryttare har upptäckt värdet av att kunna tävlingsträna en oerfaren häst under avslappnade förhållanden. Häst/ponny och ryttare/kusk får en ovärderlig träning innan de ger sig ut på en riktig tävling!

Upplägget brukar vara ungefär detsamma i de flesta klubbarna, men varje klubb bestämmer själva hur de lägger upp sin träningstävling. I hoppning brukar man få ha med sig ledare in på banan om man vill, man har ett antal minuter på sig att vara inne på banan, och man behöver inte lämna banan efter ett visst antal olydnader som på en ”riktig” tävling. Man startar från antingen en bom på marken, eller 30 cm höga hinder, och höjer 10 cm för varje klass upp till dryga metern, ibland högre. Man anmäler innan vilken, eller vilka, höjder man vill hoppa, betalar en avgift och en startlista presenteras en eller ett par dagar innan.

I dressyr brukar man få välja vilket program man vill rida och efter sin ritt får man kommentarer av ”domaren” och sen får man rida om sitt program. Men det kan också läggas upp mer som en vanlig tävling, då man har ett begränsat antal program att välja mellan, och rider programmet en gång enligt startlistan.


westernÄr träningstävlingar något för mig?

Är du sugen på att tävla, men osäker på om du klarar av det? Saknar du Grönt kort och licens, men vill ändå se om tävlandet är något för dig? Har du en unghäst som behöver tränas inför tävlingsdebuten? Eller har du själv problem med tävlingsnerverna? Då är träningstävlingar något du måste prova!

 

Vad behöver man?

Något som alla klubbar brukar kräva är att man har egen försäkring, eftersom den försäkring man som tävlingsryttare har genom licensen inte gäller under träning, vilket en träningstävling är. Annars är det som krävs godkänd hjälm, i hoppning säkerhetsväst för ryttare till och med det år ryttaren fyller 18 år (alltså året ut), ändamålsenlig klädsel, vaccinationsintyg för hästen. Varje klubb har sina regler, se respektive klubbs hemsida! Däremot behöver man normalt inte Grönt kort eller licens.

Hur går det till?

När man hittat en träningstävling man vill prova så besöker man klubbens hemsida. Där får man information om vilka klasser man planerar ha, anmälningsavgift, hur man anmäler sig, klockslag för bangång (om det är hoppning), första start, vilka krav och regler som gäller, samt vägbeskrivning. När anmälningstiden gått ut brukar klubben lägga ut en startlista på hemsidan så att man vet vilken tid man startar.

Väl på plats brukar det krävas att man visar upp giltigt vaccinationsintyg innan man lastar av, medan en medhjälpare är kvar vid transporten. Man går banan om det är hoppning, kollar var man får rida fram, etc. Funktionärer visar dig till rätta och säger till när det är din tur att gå in på banan. Efter avslutad ritt kan man hos vissa klubbar köpa/få en deltagarrosett eller annat minne.

Lite allmänna råd

Är du nybörjare? Be om hjälp, fråga om råd! Träna för någon som hjälper dig att göra framsteg så att du kan komma till din första träningstävling väl förberedd. Se till att din medhjälpare och du har planerat allt tillsammans så att ni vet vem som ska göra vad under dagen. Se till att bil och transport är lagliga om ni ska köra hästen, och att hästens och din egen utrustning är hel och säker och passar. Kolla också både din egen och hästens försäkring. Träna att lasta hästen på olika ställen och under olika förhållanden, även en lättlastad häst kan vara orolig om det blåser, regnar och är oroligt kring transporten, som det ofta är på en tävlingsplats. När alla förberedelser är gjorda och det är dags att rida – försök ha nerverna under  kontroll och HA KUL!

Kommentarer är stängda.